Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan 2024 yılı Bitkisel Üretim ve Hayvancılık Destekleme Modeli, Türkiye’nin tarım sektörüne yenilikler getirerek sürdürülebilir üretimi desteklemeyi hedefliyor. Sözleşmeli Tarım, Üretim Planlaması ve Tarsim gibi konuları içeren yeni model, İzmir’in Kiraz ve Beydağ ilçelerinde düzenlenen toplantılarda üreticilere tanıtıldı. Toplantılara, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Battal Kürşad SEVİM, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Engin ALTUNOĞLU, Beydağ İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Özgür BAĞARKASI, Kiraz İlçe Tarım ve Orman Müdürü Engin ÖZPINAR, teknik personeller, Tarsim yetkilisi, Üretici Birlikleri temsilcileri, Sektör Temsilcileri ve Önder Üreticiler ve Üretici Birlikleri katıldı.
Üreticilere Uzun Vadeli Güvence
Yeni destekleme modeli, üreticilere 3 yıllık dönemler halinde açıklanacak destek ödemeleriyle güvenli bir planlama imkanı sunuyor. Bu sayede, tarım ve hayvancılık sektöründe sürdürülebilirlik ve verimliliğin artırılması hedefleniyor. Hayvancılık Destekleme Modeli kapsamında büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, arıcılık ve ipek böceği yetiştiriciliği gibi faaliyetler desteklenecek. Temel destek tutarlarının yanı sıra, aile işletmeleri, genç ve kadın üreticiler gibi belirli kriterleri sağlayan yetiştiricilere ilave destekler sağlanacak. Suni tohumlama, yerli sperma kullanımı ve sürü yöneticisi gibi verimlilik kriterlerine göre ek destek ödemeleri yapılacak.
Ürün Geliştirme Destekleri İle Kalite Artışı
Hayvancılıkta ürün geliştirme destekleri kapsamında çiğ süt, besilik erkek sığır ve tiftik üretimi gibi alanlar ön planda olacak. Belirlenen temel destek tutarlarına ek olarak, kendi soğutma tankını kullanan, örgütler aracılığıyla pazarlama yapan veya sözleşmeli üretim gibi verimlilik kriterlerine sahip işletmelere ek destek sağlanacak.
Bitkisel Üretimde Planlı Destek Modeli
Bitkisel Üretim Destekleme Modelinde tarımsal destekler ilk kez üretim dönemi öncesinde açıklandı. Üreticilerin geleceğe yönelik plan yapabilmesi amacıyla destek kararları 3 yıllık periyotlarla belirlendi. Üreticilere verilen destekler; temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri olmak üzere üç ana başlıkta toplandı. Kategorilere ayrılan ürünler için belirlenen destek katsayılarıyla, üreticilere destek tutarları hesaplanacak.
Planlı üretim desteği ile belirlenen havzalarda, Bakanlık tarafından tespit edilen su kısıtı olan bölgelerde, üreticilere ek destek sağlanacak. Ayrıca, verim ve kaliteyi artırmak için sertifikalı tohum ve fidan kullanımı, organik ve iyi tarım uygulamaları gibi alanlarda destekler devam edecek.
Yeni destekleme modeli ile Türkiye’nin tarımsal üretim kapasitesinin artırılması, üreticilerin rekabet gücünün yükseltilmesi ve sürdürülebilir bir tarım sisteminin oluşturulması hedefleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, bu modelle üreticilerin her zaman yanında olmaya devam edecek.
EKONOMİ
Yayınlanma: 20 Eylül 2024 - 22:25
2024 Yılı Bitkisel Üretim ve Hayvancılık Destekleme Modeli Tanıtıldı
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan 2024 yılı Bitkisel Üretim ve Hayvancılık Destekleme Modeli, Türkiye’nin tarım sektörüne yenilikler getirerek sürdürülebilir üretimi desteklemeyi hedefliyor.
EKONOMİ
20 Eylül 2024 - 22:25
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir