Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Burcu Bayraktar Yücefaydalı, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme konusunda uyarılarda bulunarak sadece et tüketiminin yeterli ve dengeli beslenme açısından doğru bir yöntem olmadığını söyledi.
Bayram sofralarının vazgeçilmezi olan etin, dikkatli tüketilmediğinde sindirim problemlerinden kronik hastalıkların tetiklenmesine kadar birçok sağlık sorununa yol açabileceğine dikkat çeken Yücefaydalı, “Bayram süresince öğünlerde tüm besin gruplarından tüketilmesi sağlıklı ve dengeli beslenme açısından büyük önem taşıyor” dedi.
Yücefaydalı, süt ve süt ürünleri, et-yumurta-kuru baklagiller ile yağlı tohumlar, sebzeler, meyveler ve ekmek-tahıllar olmak üzere beş temel besin grubunun bayram boyunca da günlük beslenmede yer alması gerektiğini vurguladı.
"Kahvaltıyı Atlamayın, Eti Dinlendirerek Tüketin"
Kurban kesim telaşıyla kahvaltının atlanabildiğine işaret eden Yücefaydalı, günün ilk öğününün mutlaka yapılması gerektiğini belirtti. Yeni kesilen hayvan etinin birkaç saat içinde tüketilebilmesinin mümkün olduğunu, ancak özellikle mide hassasiyeti olan bireylerin eti 24 saat beklettikten sonra yemelerinin daha doğru olacağını ifade etti.
Etin sindirimi zor bir besin olduğunu kaydeden Yücefaydalı, “Etlerin yanında C vitamini içeren sebzeler, salatalar, meyveler ya da taze sıkılmış meyve suları tüketilmesi, hem vitamin ihtiyacının karşılanması hem de demir emiliminin artırılması açısından faydalı olacaktır” dedi.
"Kızartmadan Kaçının, Sebzeyle Pişirin"
Etlerin hazırlanmasında haşlama, ızgara ve fırında pişirme gibi sağlıklı yöntemlerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Yücefaydalı, kızartma yönteminden ve yüksek ısıda pişirmekten kaçınılması gerektiğini söyledi.
Yücefaydalı, “Kavurma yapılacaksa içerisine kuyruk yağı, iç yağ ya da tereyağı eklenmeden, kısık ateşte, kendi yağıyla pişirilmesi daha sağlıklı olacaktır” diye konuştu.
"Sakatat Tüketimine Dikkat"
Kurban Bayramı’nda sakatat tüketiminin arttığını belirten Yücefaydalı, “Kalp ve damar hastalıkları riski taşıyanlar, kolesterolü yüksek bireyler sakatat tüketiminden uzak durmalıdır” uyarısında bulundu.
Yeterli lif alımının kabızlık ve sindirim sorunlarını önleyeceğini belirten Yücefaydalı, günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini, ayrıca etin yanında bulgur, esmer pirinç gibi tahıllar ve yoğurt, ayran, cacık gibi süt ürünlerinin tercih edilmesinin sindirim sistemini destekleyeceğini söyledi.
"Tatlı Tüketiminde Ölçülü Olunmalı"
Bayram ziyaretlerinde ikram edilen şeker, çikolata ve tatlıların tüketiminde ölçülü olunması gerektiğini kaydeden Yücefaydalı, “Tatlı tüketimi kalp-damar hastalıklarına, diyabete ve diş sağlığına olumsuz etkiler yapabilir. Mümkünse sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmeli” şeklinde konuştu.
"Etin Saklanmasında ve Hazırlığında Hijyene Dikkat"
Kurban etlerinin hijyenik koşullarda kesilmesinin, temiz malzeme ve ekipman kullanılması gerektiğini belirten Yücefaydalı, etlerin +4 °C ila +5 °C sıcaklıkta saklanması gerektiğini söyledi.
Etlerin buzdolabında bir hafta, buzlukta bir ay, şoklanarak -18 °C’de ise altı ay saklanabileceğini aktaran Yücefaydalı, etlerin çözdürülme sürecinde de dikkatli olunması gerektiğini, çözdürülmüş etin yeniden dondurulmaması gerektiğini ifade etti.
"Günlük Egzersizi İhmal Etmeyin"
Bayram boyunca sindirim sisteminin desteklenmesi ve kilo kontrolünün sağlanabilmesi için günde en az 30 dakikalık yürüyüş önerisinde bulunan Yücefaydalı, fiziksel aktivitenin sindirim sağlığına katkı sağladığını sözlerine ekledi.