Türkiye'nin önemli erik üretim merkezlerinden Manisa'nın Turgutlu ilçesinde, bölgeye özgü yetişen "dumanlı papaz eriği"nde verim ve fiyat üreticiye umut oldu. Gediz Nehri'nin suladığı Turgutlu Ovası'nda, 11 bin 400 dekar arazide yıllık ortalama 45 bin ton civarında üretilen erikte hasat sezonu sürüyor.
Mübadele döneminde ilçeye göç edenlerin getirdiği tahmin edilen fidelerle yetiştirilen, koyu ve parlak yeşil rengi, iriliği, sertliği, bol su oranı ve üzerini kaplayan buğu nedeniyle diğer türlerden farklılaşan dumanlı erikte, özellikle büyük şehirler ve tatil merkezlerinden gelen taleple üretim hızla artıyor.
“EKONOMİYE KATKISI 400 MİLYON LİRA”
Turgutlu’da devam eden hasat çalışmalarını inceleyen Turgutlu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Çallı, müdürlüğün sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı açıklamada, dumanlı papaz eriğinin yıllık olarak 350-400 milyon lira civarında bölge ekonomisine katkı sağladığını belirtti.Çallı: “İlçemiz üreticilerinin önemli geçim kaynaklarından biri olan papaz eriği, İlçemizde 11 bin 400 dekar alanda yılda ortalama 7 bin 200 ton üretimi ile yaklaşık 350-400 milyon TL civarında bir getiri sağlayarak Turgutlu ekonomisine önemli bir katkı sağlamaktadır. Manisa ilimizde 17 bin 200 dekar erik alanı bulunmakta olup, bunun yüzde 66’ sı Turgutlu İlçemizde yer almaktadır. Bölgemizde erik hasadı iklim şartlarına göre değişmekle birlikte, nisan ayının ortası ile mayıs ayının ilk haftasında başlamaktadır. Bu aylarda manav tezgâhlarında başka bir meyve bulmanın zorluğu Turgutlu papaz eriğinin baş tacı edilmesini sağlamaktadır. İlçemizde Papaz eriğinin mazisi 1975’ li yıllara dayanmaktadır. Ülkemizde ilk olarak kapama erik bahçesi tesislerinin Turgutlu'da yapılmaya başlamasından ve papaz eriğinin meyvesinde görülen puslu yapının Turgutlu bölgesinde üretilen eriklerde oluşması nedeniyle Turgutlu Dumanlı Papazı olarak isim yapmıştır. Özellikle tüccarlar tarafından papaz eriği Turgutlu Dumanlı Papazı olarak aranmakta ve tercih edilmektedir. Üretimin büyük bir kısmı ülkemizde pazarlanmakta olup, uzun süreli raf ömrü ve yola dayanıklılığı olmaması nedeniyle özel taleplere göre ihracatı yapıldığından yurt dışı satışı az olmaktadır.” dedi.